BUCLE DE PRIMĂVARĂ

Primăvara e momentul în care asistăm la o explozie de viaţă şi culoare, care pe mine mă umple de energie. Nu pot să spun acelaşi lucru despre buclele mele, care uneori parcă o iau razna. Vorba cântecului… fată verde cu părul pădure… Mereu îmi vine în minte acest refren. Evident, de vreme ce acest anotimp e unul nărăvaş, umezeala nu îmi prea prieşte. Parcă nici produsele nu mai sunt atât de eficiente! Vă sună cumva cunoscut tot ce scriu eu pe aici?

Ştiţi deja din proprie experienţă că umiditatea are efect imediat asupra părului creţ. Cauza este însăşi textura lui. Părul întins nu este atât de afectat de umezeală deoarece are, spre deosebire de părul creţ, un strat extern de cuticule cu rol protector care sunt perfect suprapuse una peste alta. Părul creţ însă tinde să aibă porozitate ridicată, ceea ce înseamnă că cuticulele sunt mai mult sau mai puţin ridicate, iar firul este expus la factorii externi şi absoarbe umezeala din aer, aşa că noi ne trezim cu frizz. Problema se accentuează când părul creţ nu e hidratat suficient, mai ales vara. Căldura soarelui afectează cuticulele, iar părul devine şi mai uscat.

 • Aşadar, pe timp de primăvară, folosiţi cât mai rar uscătorul de păr, fie el şi cu difuzor. De placă, nici nu mai pomenesc! Uitaţi de ea! Ştiu, v-aţi săturat să auziţi chestia asta de la mine, dar e chiar importantă. Lăsaţi în sertar uscătorul de păr şi aveţi răbdare ca părul să se usuce liber. E cald acum, nu mai aveţi nicio scuză. Tocmai ce vă spuneam mai sus că sursele de căldură sporesc porozitatea, iar părul creţ cu porozitate ridicată e mereu însetat.
 • Hidrataţi-vă intens părul. Nu vă zgârciţi la balsam sau leave-in. Aplicaţi măşti hidratante cât de des aveţi ocazia. Veţi reduce astfel transferul umidităţii din şi în păr. În lunile calde, eu aplic balsam din belşug. Nu îl limpezesc niciodată. Singurul dezavantaj, cel puţin în cazul meu, e că părul se usucă ceva mai greu din cauza cantităţii mari de balsam, dar nu mă deranjează. M-am obişnuit. Folosesc la final şi un ulei de păr pentru a sigila cuticulele. Aşa sunt sigură că buclele mele vor rămâne hidratate. Pentru asta sunt foarte bune uleiurile de avocado, floarea soarelui sau jojoba.
 • Hidrataţi-vă şi din interior. Beţi cât mai multă apă.
 • Fiţi atente la ce mâncaţi. Preparatele prăjite sau cele cu multe grăsimi pot afecta părul creţ. Acesta va deveni şi mai uscat. În corp, părul este cel care beneficiază ultimul de vitaminele şi substanţele nutritive din produsele pe care le consumaţi.
 • Co-washingul este cel mai indicat în acest anotimp. Dacă nu aţi încercat spălarea pe păr cu balsam, e momentul să o faceţi. Aşa împuşcaţi doi iepuri dintr-o dată. Părul va fi curat, dar şi hidratat. Nu uitaţi că, dacă folosiţi produse de coafare cu silicon, balsamul nu va fi suficient. E nevoie de surfactanţi mai puternici pentru a îndepărta aceste ingrediente de pe păr.
 • Nu vă spălaţi părul zilnic. Dacă folosiţi şampon, mai ales dacă e unul cu sulfaţi, trebuie să ştiţi că acesta îndepărtează murdăria, dar odată cu ea şi uleiurile naturale din păr. De aceea, buclele o iau razna.
 • Dacă sunteţi persoane active, care fac mult sport, folosiţi un şampon, de preferinţă fără sulfaţi. Transpiraţia conţine sare, care usucă părul, dacă nu este îndepărtată.
 • Folosiţi produse de coafare care nu sunt foarte vâscoase. Gelurile par să dea rezultate mai bune decât spumele pentru păr în această perioadă.
 • Evitaţi folosirea produselor care conţin umectanţi fiindcă doar vor agrava problema legată de frizz. Mierea şi uleiul de ricin sunt ingrediente naturale care pot hidrata cu succes părul creţ şi uscat.
 • Încercaţi să nu vă supuneţi părul la tratamente chimice, acestea vor spori porozitatea lui.
 • Ştiu că sună ciudat, dar limitaţi expunerea părului creţ la soare. Uşor de spus, greu de făcut. Puteţi însă purta o pălărioară şic. Ar fi bine să folosiţi şi un leave-in care asigură părului protecţie solară. Buclele vor fi apărate de radiaţiile nocive emise de soare.
 • Încercaţi stiluri noi. Prindeţi-vă părul creţ în cocuri sau cozi lejere. Folosiţi eşarfe, bandane sau alte accesorii trăsnite. Acum e momentul să experimentaţi!
 • Nu vă grăbiţi când vă pieptănaţi. Folosiţi un pieptene cu dinţi rari sau degetele şi mult balsam. Zăboviţi asupra fiecărei secţiuni de păr în parte.
 • Tundeţi-vă vârfurile pentru a revigora buclele, iar părul creţ va creşte mult mai repede. Aerul rece de iarnă îl deteriorează şi cauzează despicarea vârfurilor, ceea ce afectează sănătatea părului, care nu mai arată deloc bine. Dacă nu interveniţi, problema se va agrava şi în cele din urmă, veţi fi nevoite să tundeţi mai mult din lungime. În plus, vârfurile despicate cauzează frizz. Nu ar strica ca, din când în când, să aplicaţi puţin ulei pe vârfuri.

Acestea sunt câteva sfaturi de care puteţi ţine cont pe perioada primăverii. Unele s-ar putea să funcţioneze, altele nu fiindcă fiecare tip de păr e diferit. Trebuie să găsim metodele, tehnicile şi produsele care ne fac părul fericit, să ne adapătm rutina şi modul de îngrijire a cârlionţilor în funcţie de necesităţile noastre. Cert este că buclele adoră să fie hidratate. Cât timp le îngrijiţi, vor arăta minunat!

sursa foto: aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *