Să vorbim puţin despre acumulările/depunerile pe firul de păr (BUILDUP), în metoda Curly Girl. Chiar dacă urmezi CG ca la carte, poţi experimenta acumulări de ingrediente CG sau/şi de minerale (apă dură).
Înainte de toate, trebuie să vă spun că acest articol îi aparţine scumpei mele prietene Izabela Dascalu, o tipă cu totul şi cu totul specială, a cărei pasiune pentru descoperirea si desluşirea părului creţ nu are margini. Sfaturile ei din grupul nostru de pe Facebook, Păr creţ şi bucle răsfăţate& Curly Girl Method, au ajutat sute de fete. O găsiţi pe Facebook, Diva Curls sau pe Instagram, @culykarmadiva, mereu capabilă să surprindă prin postările ei.
Dintre toate tiparele părului creţ, cel uşor ondulat este mai predispus la acumulări pentru că este şi tiparul cel mai hidratat în mod natural. Sebumul coboară mai uşor de-a lungul firului de păr pentru a întreţine şi hidrata, astfel încât tot aplicând produse peste firul acoperit de sebum, la un moment dat, e posibil să experimentezi depuneri. De asemenea firul de păr cu porozitate redusă poate experimenta acumulări.
Care pot fi semnele acumularilor?
Dacă urmezi un regim cu hidratări intense, ai vechime mai mare de 2-3 luni în CG şi la început ai avut rezultate bune în potolirea firelor electrizate, iar acum părul tău are frizz, indiferent de tehnicile aplicate, este posibil să ai acumulari de produse CG pe firul de păr. Frizz-ul în acest caz este însoţit şi de lipsa volumului.
Apare pentru că hidratarea nu mai poate pătrunde la cortex, iar părul caută hidratarea. Cu cât încerci mai mult să îl hidratezi şi el tot este electrizat, cu atât mai mult vei acumula depuneri.
Semnale de alarmă
-reziduuri albe pe scalp care nu se îndeparteaza prin masaj capilar cu produs CG, mişcări circulare timp de 5-10 minute.
-păr uscat, vârfuri despicate, deşi este tuns regulat şi foloseşti husa de pernă din satin noaptea.
-păr lipsit de volum, bucle lăsate.
Cum poţi îmbunătăţi aspectul părului?
Fă o curăţare cu un şampon compatibil cu metoda CG, aplicat pe lungimea firului de păr, glisează cu mâinile pe lungimea părului şi lasă să acţioneze 2-3 minute, apoi clăteşte şi continuă rutina obişnuită. Este posibil să ai nevoie de 2-3 spălări de acest gen pentru a îndepărta acumulările şi a restabili hidratarea corespunzătoare a părului.
Fă şi o clătire cu oţet de mere diluat în apă. Aplici soluţia şi pe scalp, masând 3-5 minute, apoi acoperi părul cu o bonetă de plastic si laşi să acţioneze maxim 30 de minute. Este indicat să nu foloseşti clătirea cu oţet în aceeaşi zi, înaintea unei măşti pentru hidratare sau proteină. Oţetul va închide cuticulele. Dacă totuşi alegi să aplici masca, asigură-te că ai redeschis cuticulele, mai ales dacă ai porozitate redusă. Ia în calcul faptul că oţetul diluat trebuie să fie lăsat să acţioneze un timp pentru că, în momentul în care este clătit cu apă, ph-ul se schimbă şi implicit şi efectele lui (aici mă refer doar la închiderea cuticulelor). Atenţie la diluţie şi tipul de păr! Dacă vrei să mergi la sigur şi să le împaci pe toate, optează pentru şampon CG.
Ştiu, nu este deloc uşor să facem diferenţa între cauzele problemelor apărute de-a lungul călătoriei către bucle sănătoase şi răsfăţate. De aceea trebuie să învăţăm să înţelegem semnalele pe care le transmite părul nostru.
După înlăturarea acumularilor nu mai folosi şamponul CG pe lungime! (dacă foloseşti în rutina obişnuită)
Dacă situaţia se repetă la interval prea mic, încearcă să faci o analiză a tuturor ingredientelor din produse şi să identifici ce anume ar putea crea în mod special acumulări. Asta după ce te-ai asigurat că ai eliminat alte cauze, precum tehnici greşite de aplicare a produselor, de uscare, cantităţi de produs, folosirea necorespunzătoare a uleiurilor, aplicarea necorespunzătoare a măştilor de reechilibrare a nivelurilor de hidratare/proteină, ordinea produselor, etc.
E foarte importantă şi reechilibrarea nivelurilor de proteină/hidratare. După curăţare, părul poate indica lipsă de proteină sau/şi de hidratare intensă.
Sursa foto aici.