CUM POT FI FOLOSITE ULEIURILE?

Uleiurile pot fi prietenele de nădejde ale oricărei creţe. Sunt amicele care îţi pot rezolva uşor orice problemă legată de păr, fie că e vorba de vârfuri despicate, frizz, scalp şi păr uscat sau aspect tern.

Uleiurile pot fi clasificate în:

  • uleiuri mesagere (carrier oils), adică uleiuri vegetale, uleiuri derivate din seminţe şi nuci. Acestea pot fi folosite şi pentru diluarea uleiurilor esenţiale sau propagarea proprietăţilor acestora. Uleiurile vegetale ajută la păstrarea hidratării părului. Din această categorie fac parte uleiul de cocos, argan, babassu sau untul de Shea.
  • uleiuri esenţiale, adică uleiuri foarte concentrate, cu proprietăţi terapeutice, extrase din plante. Printre acestea se numără uleiul de mentă, arbore de ceai, rozmarin sau lavandă.

Uleiurile mesagere sunt oclusive, adică formează o barieră la suprafaţa firului de păr, ceea ce ajută la reţinerea produselor hidratante. Teoretic, folosind uleiuri se menţine hidratarea părului, dar nu e chiar aşa. Pentru ca uleiurile să îşi facă treaba şi buclele să rămână hidratate, trebuie să te ocupi de hidratare, adică să aplici mai întâi apă sau orice alt produs hidratant pe bază de apă. Dacă vei folosi aceste uleiuri pe părul uscat, nu vei face altceva decât să îl sufoci şi să îl privezi de hidratare. În cazul în care vrei să aplici ulei pe părul uscat, optează pentru unul care poate hidrata singur firul în profunzime, precum cel de avocado, măsline sau cocos.

Optează doar pentru uleiuri organice şi citeşte cu atenţie eticheta înainte de le achiziţiona.

Iată în câte feluri poţi folosi uleiurile:

Înainte de spălarea părului (Pre-poo)

Dacă ai observat că părul nu îţi mai creşte, e foarte încâlcit, se despică la vârfuri sau că scalpul este uscat, înseamnă că ai nevoie de un tratament pre-poo.  Acizii graşi din uleiuri ajută la refacerea stratului lipidic al firului de păr. Aplică ulei (dacă vrei poţi să îl amesteci cu puţin balsam) pe toată lungimea părului şi lasă-l să acţioneze minim o oră. Poţi chiar să te culci cu uleiul în păr şi să te speli abia dimineaţa. În acest caz, ar fi bine să pui un prosop pe pernă sau să îţi acoperi părul cu ceva. Cu cât laşi mai mult uleiul să acţioneze, cu atât vor fi mai vizible rezultatele. Dacă uleiul rămâne pe păr peste noapte, rata de absorbţie a acestuia creşte cu până la 25%.

Spală părul cu balsam, dar asigură-te că ai îndepărtat tot uleiul. Va trebui să insişti puţin mai mult, însă fii liniştită, balsamul îl va înlătura cu succes. Ca alternativă, poţi folosi un şampon fără sulfaţi, mai ales dacă ai folosit ulei de cocos. La final, buclele tale vor fi moi şi strălucitoare. Dacă acest tratament va deveni parte a rutinei tale, vei constata o îmbunătăţire semnificativă a texturii părului.

Uleiul de măsline, avocado şi cel de cocos sunt minunate în acest scop. Dacă îl foloseşti pe cel din urmă, de exemplu, poţi preveni suprahidratarea părului, care are efecte grave asupra cuticulelor şi cortexului.

Pentru stimularea creşterii părului

Înainte de a te spăla, poţi masa scalpul cu uleiuri pentru ca părul tău să crească mai rapid şi firul să devină mai puternic. Masajul stimulează circulaţia sanguină şi are un efect extrem de benefic asupra sănătăţii părului creţ. Foarte bune pentru creşterea părului sunt uleiurile de arbore de ceai, lavandă, ricin, rozmarin, mentă. Uleiul de ricin, fiindcă are o consistenţă mai groasă, poate fi îndepărtat uşor cu un şampon fără sulfaţi.

Pentru descâlcirea părului

Dacă ai hotărât să îţi faci un tratament pre-poo, profită de ocazie si descâlceşte-ţi părul. Da, poţi să faci asta şi pe părul uscat, cu ajutorul uleiurilor. Firele de păr se rup mult mai uşor când sunt ude. Aplică uleiul sau uleiurile pe păr, apoi piaptănă cu grijă fiecare secţiune de păr cu ajutorul degetelor sau cu un pieptene cu dinţii rari. Începe întodeauna de la vârfuri şi urcă treptat spre scalp. O opţiune foarte bună este uleiul de jojoba. Buclele devin moi şi hidratate.

Pentru hidratarea părului

Ştii deja că părul creţ e prin definiţie mai uscat şi reţine hidratarea mai greu. Tocmai acest lucru duce la apariţia frizz-ului (acele fire sau chiar şuviţe electrizate care probabil îţi displac profund), iar părul este lipsit de strălucire. Cu uleiurile potrivite, asta se poate schimba. Uleiul de cocos, de exemplu, penetrează firul de păr şi îl hidratează din interior. Pune puţin ulei în palmă, udă-ţi părul şi aplică-l pe fiecare secţiune în parte. Dacă te grăbeşti, amestecă doar câteva picături de ulei în şamponul sau balsamul cu care te speli.

Poţi aplica anumite uleiuri şi pe părul uscat, pentru a-l hidrata. Pune câteva picături în palme şi treci cu palmele peste întreaga suprafaţă a părului. Apoi, lasă-ţi capul în faţă şi strânge uşor vârfurile în pumn şi pune puţin ulei pe secţiunea de la ceafă. Poţi face asta de fiecare dată când îţi simţi părul uscat sau când a fost expus la soare, vânt sau ploaie. Sunt bune uleiurile de cocos sau avocado.

Află care sunt cele mai bune uleiuri hidratante de AICI.

Pentru sigilarea firului de păr

Unele uleiuri pot fi folosite şi ca produse de styling. Acestea sigilează firul de păr, cu toate produsele aplicate anterior, ajută la reţinerea substanţelor hidratante în păr şi reduc semnificativ frizz-ul. Pune câteva picături de ulei în palmă şi aplică pe păr la final, peste celelalte produse de styling.

Uleiul de ricin îşi face treaba şi de data asta. Fiindcă nu e foarte lichid, rămâne la suprafaţa firului de păr şi îl sigilează. Spre deosebire de uleiul de cocos, cel de ricin nu penetrează firul de păr. Pentru părul foarte uscat şi aspru, untul de Shea face minuni. Câteva picături din uleiul tău favorit sunt suficiente.

Alte uleiuri bune în acest scop, găseşti AICI.

Pentru protecţie termică

Dacă foloseşti uscătorul de păr, fie el şi cu difuzor, uleiurile pot să îţi protejeze termic părul. Foarte bune sunt uleiul de argan şi cel din sâmburi de struguri. Fii atentă însă la cantitatea aplicată! Uleiul de argan nu va încărca părul, dar cel din sâmburi de struguri ar putea face asta dacă ai folosit prea mult. Despre cel din urmă se ştie că are un punct de ardere ridicat, aşa că asigură o protecţie foarte bună împotriva căldurii.

Tratament cu ulei cald

Tratamentul cu ulei cald poate înlocui cu succes măştile intens hidratante. Încălzeşte apă într-o oală, iar deasupra pune recipientul în care ai turnat uleiul sau uleiurile tale preferate. Aşteaptă puţin până uleiul se încălzeşte. Aplică pe păr după ce te-ai spălat. Lasă să acţioneze cam 20 de minute, după care limpezeşte părul bine.

Pentru îmbunătăţirea efectului balsamului

Dacă părul este uscat, s-ar putea să îi lipsească tocmai uleiul natural pe care scalpul  îl produce (sebum). Balsamul e neputincios în acest caz, oricât de bun ar fi el. Amestecă în balsamul tău favorit câteva picături de ulei pentru a-i reda vitalitatea, hidratarea şi strălucirea. Foloseşte uleiuri care pot penetra firul de păr, care hidratează.  Care sunt acestea, găseşti AICI. Această practică dă rezultate foarte bune şi în cazul celor care au bucle mai relaxate, fiindcă părul nu rămâne încărcat sau uns din cauza uleiurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *