Eşti o mămică cu părul drept care are un puiuţ cu cârlionţi de toată frumuseţea? Eşti şi tu creaţă, dar îţi întinzi părul, îţi urăşti buclele, iar copilul tău are părul creţ şi habar nu ai ce sa faci? Ai părul creţ, ţi-l îngrijeşti cu mare atenţie, dar nu ştii exact ce să faci cu buclele copilului? Dacă răspunsul este da, la una dintre aceste întrebări, ai ajuns în locul potrivit fiindcă sper că vei găsi aici soluţii la problemele cu care te confrunţi.
În primul rând, învaţă-ţi puiul să-şi accepte şi să-şi iubească buclele. Trebuie să fie mândru de ele. Nu pierde nicio ocazie de a-i spune cât de minunat e părul creţ. În acest fel, copilul îşi va accepta de la bun început părul, va înţelege că a fost înzestrat cu ceva unic, un dar de care trebuie să aibă mare grijă. Există şanse mari să nu dorească vreodată să folosească placa sau peria rotativă. Dacă eşti şi tu creaţă, dar nu te împaci cu buclele tale, acum e momentul să înveţi să ţi le îngrijeşti şi să le accepţi. Nu uita că eşti cel mai important exemplu pentru copilaşul tău.
Rutina de îngrijire a părului creţ la pitici este similară cu cea a adulţilor. În cazul lor însă, trebuie să înveţi să te mişti repede. Operaţiunea nu poate dura foarte mult, deoarece copiii nu prea au răbdare, aşa că rutina ar trebui să fie cât se poate de simplă. Încearcă să-i distragi atenţia cu ceva. Poţi, de exemplu, să îi pui la televizor desenul animat favorit sau dă-i în mână jucăria preferată.
În primul rând, evită produsele care conţin sulfaţi, siliconi, alcooli care usucă părul, ceară sau uleiuri minerale. În magazinul Natural Hysteria găseşti acum asemenea produse. Îţi va fi uşor să ştii care dintre ele sunt bune fiindcă au ştampila “Curly Girl Approved”. Ai si 5% reducere cu codul CG5.
Foloseşte doar şampoane fără sulfaţi, pentru ca părul copilului tău să rămână sănătos şi hidratat. Şampoanele obişnuite conţin surfactanţi puternici care îndepărtează uleiurile naturale, iar părul creţ devine şi mai uscat. Află cum trebuie să speli corect părul creţ de aici. Poţi alterna spălarea cu şampon cu cea cu co-wash (balsam pentru spălare), încercând să răreşti treptat folosirea şamponului. Nu uita că părul creţ are nevoie de hidratare, iar co-wash-ul exact asta face. Dacă vrei să afli mai multe despre co-washing (spălarea părului cu balsam), citeşte aici.
Acordă o atenţie sporită limpezirii. În cazul în care observi că părul copilului tău pare încărcat, foloseşte mai des şamponul. Nu toate tipurile de păr tolerează co-washing-ul.
Ca produs co-wash e minunată crema pentru spălare de la Curly Q’s. Are o formulă delicată, numai bună pentru bucle de pitici.
Un şampon pe care il adoră toţi copiii este cel cu mango si morcovi de la Shea Moisture. Pe langa aroma delicioasă, hidratează intens şi curaţă blând părul.
Foloseşte măşti hidratante, mai ales în sezonul rece. Iarna, aplică o dată pe săptămână masca, iar în restul anului, o dată la două-trei săptămâni e suficient. Nu trebuie să o laşi să acţioneze mai mult de 5-10 minute. Doar dacă puiul tău are părul aspru şi uscat, foloseşte masca săptămânal şi nu o limpezi decât după vreo 20-30 de minute. Poţi amplifica efectul produsului cu ajutorul căldurii, folosind fie uscătorul de păr fie un prosop ud, încălzit câteva secunde în cuptorul cu microunde.
O mască extrem de eficientă este cea de la Alikay. Nu a fost creată special pentru copii, dar are o textura uşoară şi un miros apetisant.
Balsamul sau un produs leave-in reprezintă un pas obligatoriu. Aplică-l după ce ai limpezit bine masca şi distribuie-l cu atenţie şi răbdare pe toate şuviţele, dar evită zona scalpului. În caz contrar, părul va fi lipsit de volum. În funcţie de textura părului, balsamul poate fi limpezit total sau parţial. Dacă părul copilului este foarte uscat, lasă în păr mai mult produs. Orice balsam poate fi folosit ca leave-in, adică poate fi lăsat în păr.
Foarte apreciat este balsamul fără clătire de la Cantu.
Poţi folosi şi uleiuri, mai ales dacă părul este foarte aspru şi uscat. Aplică-le pe părul umed sau uscat înainte de şamponare. Lasă-le să acţioneze măcar 30 de minute. Sunt foarte bune uleiurile de jojoba sau de argan. De asemenea, poţi adăuga câteva picături de ulei în şampon, înainte de a-i spăla părul cu ele. Alege doar uleiuri 100% naturale. Citeşte cu atenţie eticheta produselor pe care vrei să le cumperi!
Foloseşte şi produse de styling daca doreşti să îi defineşti mai bine buclele. Poţi opta pentru o cremă, custard sau un gel. Acest lucru depinde foarte mult de textura buclelor. Dacă firul de păr e fin şi subţire, e posibil ca balsamul să fie de ajuns. Pentru un păr des, aspru şi uscat, e necesar un produs care să menţină buclele definite. S-ar putea ca crema să nu facă faţă şi să fie necesar un gel. Aici trebuie să experimentezi şi să observi ce produse îi priesc. Unul dintre cele mai apreciate produse este loţiunea de păr de la Curly Q’s.
Distribuie produsul de styling cu ajutorul palmelor împreunate, glisându-le de-a lungul fiecărei secţiuni de păr. Aşa poţi preveni apariţia frizz-ului şi te asiguri că buclele sunt definite. Apoi strânge uşor buclele în pumn pentru a le încuraja să se formeze.
În cazul copiilor, metoda L.O.C. dă de cele mai multe ori rezultate foarte bune. L.O.C. vine de la leave-in (acesta poate fi chiar balsamul), oil (ulei) şi cream (adică cremă). Exact aceasta este ordinea în care trebuie aplicate produsele.
Piaptănă-i cu grijă părul, după ce în prealabil l-ai udat şi ai aplicat balsam. Poţi folosi şi o loţiune care ajută la descâlcirea părului. Încearcă în primă fază să foloseşti doar degetele, ca să eviţi ruperea firelor de păr. Începe de la vârfuri, apoi urcă treptat spre scalp. După aceea poţi folosi şi un pieptene cu dinţi rari, pentru a te asigura că nu a mai rămas nicio şuviţă încâlcită. Poţi lucra pe secţiuni. Odată ce ai terminat de pieptănat o şuviţă, o poţi răsuci cu ajutorul degetului, pentru ca buclele să îşi recapete forma. Sub nicio formă nu îi descâlci părul cu peria! Mai multe detalii despre pieptănarea părului creţ poţi afla de aici.
Tunde-i părul regulat, pentru a-l oxigena şi a-i stimula textura. Poţi încerca să faci acest lucru chiar tu. Împarte părul în mai multe sectiuni, răsuceşte fiecare secţiune în parte şi ciupeşte cu foarfeca vârfurile. Până pe la vârsta de trei ani, poate ar fi bine să nu îi laşi părul mai lung de umeri. E mult mai uşor de întreţinut.
Părul creşte în mod normal 1 -1,5 cm pe lună. Un scalp sănătos e esenţial, aşa că asigură-te că scalpul copilului tău e curat şi hidratat. De asemenea, e foarte importantă dieta piticilor. Include în meniul zilnic multe fructe şi legume.
Cumpără-i o faţă de pernă din satin. Acest material ajută la combaterea frizz-ului şi a vârfurilor despicate.
Nu folosi decât prosoape din microfibre sau un tricou vechi pentru a-i şterge părul.
Încearcă să-i laşi părul să se usuce natural de câte ori ai ocazia. Nu folosi uscătorul de păr, doar dacă ai ataşat un difuzor. Usucă-i buclele folosind treapta minimă de căldură şi intensitate.
Dimineaţa, reîmprospătează-i cârlionţii, dacă este necesar. Foloseşte o sticlă cu pulverizator. Poţi amesteca în apa din sticlă balsam, gel sau cremă, apoi să pulverizezi pe păr. O altă variantă e să uzi puţin părul, apoi să aplici o cantitate mică de produs. Pune în palmă produsul pe care doreşti să îl foloseşti, freacă palmele şi glisează-le peste părul umed sau uscat, pe fiecare secţiune în parte.
Sursa foto: https://www.pinterest.com.mx/pin/640707484460087950/