TOTUL DESPRE POROZITATE – TESTE ŞI REMEDII

Determină-ţi porozitatea părului, ca să ştii de câtă hidratare are nevoie. Porozitatea se referă la gradul de înclinare a cuticulelor. Sunt trei metode prin care poţi afla cum stai la acest capitol.

METODA 1

Umple un pahar sau un bol cu apă la temperatura camerei. Ia câteva fire de păr (de exemplu cele rămase pe pieptene) şi pune-le în pahar. Aşteaptă 2-4 minute. Când faci acest test, părul trebuie să fie curat. În caz contrar, produsele pe care le-ai aplicat deja, pot afecta rezultatul.

Dacă firele se scufundă imediat, înseamnă că ai porozitate ridicată. Părul a absorbit rapid apa şi de aceea a ajuns pe fundul bolului. Asta înseamnă că cuticulele sunt foarte înclinate, iar părul se usucă foarte rapid. Absoarbe uşor umiditatea din aer şi este uscat, adeseori deteriorat. La fel se întâmplă şi cu produsele hidratante, dar efectul nu e cel scontat. Părul rămâne în continuare uscat. Se încâlceşte uşor şi e predispus la frizz.

Dacă firele plutesc la suprafaţă după cele patru minute, înseamnă că ai porozitate scăzută. Cuticulele stau practic lipite una de alta, ceea ce face ca părul să se usuce extrem de greu şi să fie dificil de aranjat. Nu are multă elasticitate sau volum.

Dacă firele de păr nu au ajuns pe fundul recipientului, dar nu plutesc la suprafaţă, ai porozitate normală. Cuticulele sunt puţin înclinate, iar părul este uşor manevrabil.

METODA 2

Apucă un fir de păr cu două degete. Plimbă-ţi încet degetele de-a lungul lui, începând de la vârf, până la scalp. Dacă simţi uşoare denivelări, porozitatea părului tău e ridicată. Dacă firul este fin, înseamnă că ai porozitate scăzută.

METODA 3

Alege o secţiune de păr. Pulverizează putină apă pe ea.

Dacă apa rămâne la suprafaţa părului sub formă de mărgeluţe, ai porozitate scăzută.

Dacă părul absoarbe rapid apa, ai porozitate ridicată.

Dacă apa rămâne la suprafaţa părului câteva minute, apoi este absorbită, ai porozitate normală.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI CU POROZITATE SCĂZUTĂ

 • Distribuie uniform produsele pe întreaga suprafaţă a părului. Părul trebuie să fie umed, nu ud. Nu aplica o cantitate foarte mare de produse.
 • Foloseşte produse uşoare, care nu încarcă firul de păr. Este indicat uleiul de argan sau uleiul de sâmburi de struguri.
 • Foloseşte şampoane fără sulfaţi. Încearcă să cureţi părul în profunzime, pentru a îndepărta produsele acumulate pe firul de păr.
 • Îndepărtarea produselor folosite anterior e foarte importantă. În caz contrar, va fi şi mai dificil să îl hidratezi, dacă nu aproape imposibil. Limpezirea părului cu apă şi oţet de mere este o soluţie la îndemână şi împuşti mai mulţi iepuri dintr-o dată. Părul tău va fi strălucitor, moale şi hidratat.
 • Foloseşte căldură (apă caldă, produse încălzite sau prosop umed încălzit) pentru a deschide cuticulele, ca părul să absoarbă produsele hidratante. Poţi utiliza şi uscătorul de păr, pentru a ajuta balsamul să penetreze firul de păr.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI CU POROZITATE NORMALĂ

 • Felicitări! Eşti o norocoasă. Ai părul hidratat, luceşte, e sănătos şi are volum. Ce mai, e perfect!
 • Nu te culca pe o ureche, fiindcă factorii poluanţi din mediu pot afecta această stare de fapt.
 • Îngrijeşte-ţi părul, hidratează-l regulat, dar cu măsură.
 • Din când în când, oferă-i o detoxifiere, pentru a îndepărta acumularea de produse. E foarte bun oţetul de mere.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI CU POROZITATE RIDICATĂ

 • Evită pe cât posibil sursele de căldură, pentru că acestea menţin cuticulele deschise. Limpezeşte-ţi părul cu un jet de apă cât mai rece pentru a forţa cuticulele să se închidă şi lasă-l să se usuce în aer liber.
 • Foloseşte un pieptene cu dinţi rari pentru a-ţi descâlci şuviţele cât sunt încă ude.
 • Foloseşte gel de aloe vera şi ulei de cocos.
 • Oul este foarte bun pentru părul cu porozitate ridicată. Proteinele din ou repară şi întăresc cuticulele. Nu folosi însă acest remediu foarte des. Orice exces este dăunător. Prea multe proteine vor face ca părul să fie casant şi aspru.
 • Foloseste cât mai des măşti reparatoare şi hidratante. Gelul este foarte indicat, fiindcă acesta, prin pelicula pe care o creează, face ca produsele hidratante pe care le-ai aplicat să rămână pe păr.

 Sursa foto: https://www.pinterest.co.uk/pin/316800155030884530/

7 Comments

 1. Buna!
  Am inceput metoda cg de vreo 3 luni.
  In general sunt multumita de rezultate, dar , desi am folosit mai multe produse, sampon Chicco, balsam Syoss, masca cu banane de la Garnier, Masca Oma Gertrude, Quench…., bineinteles nu pe toate odata😊 parul are aspectul incarcat si pare gras…
  Conform testelor am porozitate scazuta, firul de par este gros si destul de aspru.
  Ce gresesc?
  Multumesc anticipat pt raspuns!
  Toate bune!

  1. Buna, Nicoleta! Intuiesc ca e vorba despre build-up. Foloseste un sampon clarificant sau poti face o limpezire cu otet de mere pentru a scapa de acumularile de produs.

 2. Buna ziua, in urma testului am realizat ca am un par cu porozitate ridicata. Am descoperit un sampon de la Sea Moisture foarte hidratant pentru par cu fir gros. Intrebarea mea este ur matoarea parul cu porozitate ridicata este si gros pentru mca mie nu imi pare parul meu a fi gros. Multumesc frumos de ajutor

  1. Buna! Parul cu porozitate ridicata poate fi mediu, subtire sau gros. Daca te referi la gama Shea albastra, produsele functioneaza si pentru par mai subtire.

  1. Buna, Andra,
   Banuiesc ca ar iesi ok ca aspect decolorarea. insa cu siguranta parul tau va fi deteriorat la final. In plus, trebuie sa alegi foarte atenta persoana care va executa aceasta procedura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *